#kobieta, #dzieci, #zabawa, #testy, #recenzje, #opinie, #przepisy, #diy, #fotografia, #blogmam, #blogującamama, #instamama, #testyirecenzje, #rzetelneopinie, #women, #kids, #formam #forkids, #dladzieci, #dlamam, #blogparentingowy, #bloglifestyle, #lifestyle, #parenting, #mama, #matka,
Kucharzymy

Stefanka – moja ulubiona ;)

 Stefanka…

Kolejne nasze ostatnio ulubione ciacho to Stefanka 😉

Znacie?
No to zaczynamy…
Oto przepis:

Ja ze względu na większą niż w opisie blachę zrobiłam 1,5 porcji 😉
Wszystkie składniki na ciasto zagniotłam dokładnie podsypując mąką bo delikatnie się klei.
Następnie ciasto dzielimy na mniej więcej równe części:

I teraz każdą z części rozkładamy na wyłożonej Folią aluminiową bądź papierem do pieczenia blachę i pieczemy około 15 minut w temperaturze 160 stopni C.
Z kolejnymi kawałkami ciasta postepujemy tak samo.
Tak wyglądają już upieczone placki.

Dzięki folii łatwo wyjmują sie z blachy. Nie potrzeba nawet smarować niczym Folii przy wykładaniu surowego ciasta. I tak łatwo sie ją potem zdejmuje.
Pustą blache wykładamy folią do pieczenia, nie aluminiową, taką jak rękawy do pieczenia…O tak:
Chodzi o to by potem krem nie przeszedł blachą.

Gdy placki mamy już upieczone czas na krem.


Mleko wlewamy do garnka i wkładamy do niego całą kostkę margaryny bądź masła jak kto woli. Czekamy aż margaryna rozpuści sie w mleku i dodajemy cukier z cukrem waniliowym. Gdy mleko sie zagotuje, wsypujemy odmierzona kasze mannę. Ja do rozmieszania uzyłam robota, tylko wtedy gdy wsypywałam mannę by nie zrobiły się grudy. Potem odstawiłam mikser i mieszałam do czasu aż masa zgęstnieje. Pod sam koniec dodałam sok z cytryny. Gotowy krem wygląda tak:
 
Lekko przestudzonym kremem przekładamy placki. Jedna połowa kremu na jeden placek, przykrywamy krem kolejnym plackiem i wykładamy na niego drugą połowę kremu:

No i pora na ostatni placek. Tak przygotowane ciacho odstawiamy do całkowitego wystudzenia:
Na wystudzone ciacho wylewamy polewę czekoladową:

 Przepis:

1/2 kostki margaryny
3/4 szklanki cukru
4łyżki kakao
2 łyżki mleka
całość zagotowujemy i mieszając gotujemy około 2 minut.
Aby polewa była bardziej plastyczna i błyszcząca można na sam koniec gotowania dodać rozpuszczoną żelatynę (płaską łyżeczkę od herbaty
rozpuszczoną w wodzie)
Smacznego:

 

😉 Dajcie znać jak wam wyszło i czy smakowało 😉