#kobieta, #dzieci, #zabawa, #testy, #recenzje, #opinie, #przepisy, #diy, #fotografia, #blogmam, #blogującamama, #instamama, #testyirecenzje, #rzetelneopinie, #women, #kids, #formam #forkids, #dladzieci, #dlamam, #blogparentingowy, #bloglifestyle, #lifestyle, #parenting, #mama, #matka,
Kucharzymy,  My i nasze dni

Śliwkowa nutella z nutą wanilii i pomarańczy, czyli powidła inaczej – mój przepis.

Dziś tutaj od kuchni ciut. A konkretnie przychodzę do was z przepisem na Śliwkową Nutellę z nutą wanilii i pomarańczy. Robię ją co roku dla dzieci i nie tylko bo ja sama je uwielbiam. Ma ona swoich zwolenników ale i bywa nielubiana. No cóż są gusta i guściki. Ja przepis dostałam od znajomej, i co roku próbowałam go ciut dopasować do naszych smaków, ciut urozmaicić, i tak finalnie powstał on:

 

Składniki:

=>3 kg śliwek, najlepiej węgierek wypestkowanych

=>0,5 kg cukru

=>4 łyżki kakao ciemnego, ja używam Decomorreno

=>opakowanie cukru wanilinowego lub domowego waniliowego 1 łyżkę

=>1 łyżka skórki  z pomarańczy, ja jak nie mam w domu pomarańczy używam Kotanyi

=>4 łyżki miodu – byle nie sztucznego.

=>2 tabliczki czekolady można użyć gorzkiej, deserowej lub mlecznej tak jak ja.

 

Wykonanie:

Wypestkowane śliwki prużymy na wolnym ogniu  do odparowania, aż stracą o połowę swoją objętość, dopiero teraz dodaję resztę składników. Nie daję ich wcześniej by powidła się nie przypaliły. Nie każdy lubi duże kawałki śliwek a dokładniej skórki, dlatego w tym momencie można ciut rozdrobnić za pomocą blendera, ja tak robię. Czekolady nie musimy wcześniej rozpuszczać, sama to zrobi wkruszona wprost do garnka, wszystko gotujemy jeszcze na wolnym ogniu aż się wszystko rozpuści i połączy, oczywiście mieszamy wtedy powidła bo nadal mogą nam się przypalić. Po 15 minutach można je przekładać gorące, jeszcze wrzące do słoików. Pamiętajmy by słoiki były wcześniej dokładnie umyte i wyparzone, czy są nowe czy też nie. Ja osobiście lubię chomikować słoiki, właśnie na przetwory, jest to oszczędność bo nie musimy ich potem kupować, ewentualnie dokupić tylko dekielki.

Bazą nutelli są jednak śliwki, reszta to już kwestia smaku, możecie dodać lub ująć cukru, kakao czy czekolady. Możecie zrezygnować z dodatków smakowych takich jak wanilia czy pomarańcza u mnie. Może wpadniecie na jeszcze inny pomysł.

 

 

Dekoracja słoiczków nadaje przetworom takiego domowego charakteru, sprawia że są idealne jako drobny upominek, chociażby na święta. Dlatego używam różnej wielkości słoiczków. wieczka obłożone zwykłą papierową serwetką i obwiązane sznurkiem jutowym.

Smacznego Kochani <3