#kobieta, #dzieci, #zabawa, #testy, #recenzje, #opinie, #przepisy, #diy, #fotografia, #blogmam, #blogującamama, #instamama, #testyirecenzje, #rzetelneopinie, #women, #kids, #formam #forkids, #dladzieci, #dlamam, #blogparentingowy, #bloglifestyle, #lifestyle, #parenting, #mama, #matka,
DIY,  Kucharzymy,  My i nasze dni

Błyskawiczne, maślano – waniliowe, kruche ciasteczka.

Dziś przychodzę do was z przepisem na bardzo szybkie, kruche ciasteczka maślano – waniliowe. Jak znalazł w okresie świątecznym jako alternatywa dla pierników. Choć u mnie znajdą się i te i te a także korzenne. Pewnie znajdą się także przepisy na blogu 😉

My uwielbiamy produkcję ciastek. Zwłaszcza Liliana uwielbia spędzać wtedy ze mną czas w kuchni, Tymon jak to chłopak woli inne zajęcia.  Włączamy radio do oporu, lub zarzucamy na komputerze świąteczne kawałki i praca wre.

Ale do rzeczy <3

Co nam będzie potrzebne do naszych ciasteczek?

Składniki:

100 g cukru kryształu

320 g mąki pszennej

240 g masła

1 opakowanie cukru waniliowego ja używam to podwójne Delecty, możecie je standardowymi 2 opakowaniami zastąpić. A jeszcze lepiej jak jest to typowy cukier waniliowy a nie sklepowy wanilinowy. Takowy też łatwo można samemu zrobić.

Do tego wedle gustu – kakao, lukier lub jak w naszym przypadku ostatniej produkcji mini piegi kolorowe lub płatki czekolady <3

No to wykonanie.

Odmierzamy na wadzę odpowiednią ilość produktów sypkich, mieszamy je ze sobą i dodajemy schłodzone masło. Ciasto dokładnie wyrabiamy. My  przy ostatniej produkcji podzieliłyśmy ciasto na dwie części i do jednej dodałyśmy płatki czekoladowe i ponownie zagniotłyśmy.  Druga masa została podzielona również na pół i z jednej części ciastka zostały obtoczone w cukrze krysztale a drugą cześć udekorowałyśmy mini piegami. Kształt ciastek to tylko wasza wola, my użyłyśmy chyba każdej foremki, a ciut ich się nazbierało ;P Gotowe ciacha układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia <3

*Zanim jednak zaczniemy wykrawać nasze ciasteczka, radzę ciasto schłodzić, wkładamy na co najmniej 30 minut do zamrażarki – wtedy lepiej się rozwałkuje, lepiej będzie się wykrawać ciacha.

Tak udekorowane ciacha pieczemy w temp 180 stopni C, na poziomie góra dół przez około 10 minut jeśli ciacha są grubości około 5 mm jeśli grubsze czas można wydłużyć obserwując. Gotowe ciacha można udekorować także lukrem lub polewą czekoladową, zależy co lubicie <3

U nas te ciasteczka powstały specjalnie dla Św. Mikołaja <3

 

Idealne do gorącego mleka z miodem, lub gorącej czekolady <3

Smacznego kochani <3