Francuskie ślimaczki z pastą Wawrzyniec – Grillowana cukinia i curry .

at
francuskie-slimaczki-z-pasta-wawrzyniec-grillowana-cukinia-i-curry

Dziś przychodzę do was z przepisem na lekką przekąskę. Idealną przystawkę na różnego rodzaju przyjęcia, imprezy domowe ale i nie tylko, super nadaje się do przegryzania podczas filmu. Są to Ślimaczki z francuskiego ciasta, z pastą warzywną od Wawrzyniec – Grillowana cukinia z curry – przepyszna. <3

Co nam będzie potrzebne?

Otóż oglądajcie 😉

Słoiczek Pasty warzywnej Wawrzyniec – Grillowana Cukinia z Curry

Ciasto francuskie, jeśli nie potraficie robić sami tak jak ja może być gotowe chłodzone.

Czosnek – wystarczą 3 ząbki mniejsze

Jajko

Przyprawy : Pieprz ziołowy, bazylia, oregano, Curry

 

 

 

Przyprawy, wszystkie zioła z suszu 😉

1 jajko, będzie nam potrzebne do rozkłucenia  z czosnkiem i wysmarowania ślimaczków przed upieczeniem

 

Chłodzone, gotowe ciasto francuskie

 

Bohaterka dania – Pasta warzywna

 

Czosnek przeciskamy przez praskę do jajka i mieszamy dokładnie – ja zużyłam 3 ząbki

 

 

Do jajka z czosnkiem, dosypujemy szczyptę Curry

Rozkładamy ciasto, i smarujemy całe pastą.

 

Przekrawamy na pół jeśli chcemy mniejsze ślimaczki tak jak ja.

 

Obie części zwijamy w rulon, w stronę w którą oryginalnie zwinięte było ciasto.

 

Kroimy na kawałki około 2 cm, może ciut więcej, układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

 

Ślimaczki smarujemy za pomocą pędzla rozkłóconym jajkiem z czosnkiem oraz oprószamy przyprawami.

 

Tak nasze Ślimaczki wyglądają po upieczeniu.

Piekłam w temperaturze 180 stopni 35 minut. na programie góra-dół

 

Tak się prezentują z miseczka sosu czosnkowego domowej produkcji 😉 Równie dobrze może być to inny sos, to jużod was zależy 😉

 

A w tle, w kieliszkach, domowej produkcji nalewka z jeżyn <3

Mam nadziej że przepis przypadnie wam do gustu i wypróbujecie <3 Zachęcam <3

 

Tylko Kobieta