Dzieci,  Kosmetyki,  Zdrowie

Niechciani goście u dzieci. czyli jak ustrzec się przed wszawicą.

Już kiedyś poruszałam ten temat na blogu. Dogłębnie przedstawiłam problem i możecie wczytać się tutaj – https://tylkokobieta.pl/niechciani-goscie-przeniesieni-ze-szkoly-wszawica-jak-sie-chronic-i-leczyc/.

Dziś jednak chciałam Wam pokazać patent na to jak się przed nimi chronić. Oczywiście nic nie daje 100% ochrony, ale może zminimalizować ryzyko do minimum. Szkoły, żłobki, przedszkola, ale nie tylko. Problem ten dotyczy nawet najczystszych sklepów i domów.

Pasożyty te jednak nie są niezniszczalne. Jest ogrom preparatów, nawet tych naturalnych które są w stanie zaburzyć ich funkcjonowanie i zniszczyć. Wyróżnia się między innymi wszelkiego rodzaju olejki cytrusowe, herbaciane czy lawendowe. Podpowiem także że w podobny sposób zaburzają funkcjonowanie pluskiew. Niestety aby tak było często konieczny jest jeden składnik o którym także Wam opowiem.

Preparat który Wam dziś pokażę to spray do włosów. Spray ma za zadanie utrudnienie osiadanie na włosach i skórze pasożytów. Prewencyjne stosowanie preparatu może znacząco zminimalizować inwazję. Mimo iż w dzisiejszych czasach preparatów zwalczających jest ogrom, to jednak ja wolę zapobiegać niżeli leczyć.

Dziś chcę Wam przedstawić:

W jego skład wchodzi ogrom naturalnych olejków, oraz kilka substancji pomocniczych które wzmacniają działanie tych właściwych substancji. Zapach jest dość intensywny jednak nie drażniący, a wręcz nawet całkiem przyjemny.

Skład:

Składnikami aktywnymi produktu są: olej Andiroba, olejek lawendowy, olejek z drzewa herbacianego, olejek z kwiatów geranium, olejek cytronelowy, ekstrakt z drewna Quassia Amara, ekstrakt z owoców moreli, ekstrakt z owoców brzoskwini, ekstrakt z owoców jabłka.

Olej Andiroba – Olej andiroba ekologiczny ECOSPA otrzymywany jest z nasion Carapa Guaianensis z surowca pozyskiwanego z amazońskich dzikich upraw. Zbiory owoców z dzikich upraw w rejonie Amazonii dają zatrudnienie miejscowej ludności oraz przyczyniają się do zmniejszenia wycinki tropikalnej roślinności. Olej andiroba zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Olej andiroba zawiera szereg substancji aktywnych działających przeciwstarzeniowo i przeciwzapalnie. Są to triterpeny, taniny, alkaloidy i andirobina – substancja o potwierdzonych właściwościach łagodzących. Dzięki obecności limonoidów olej działa też zniechęcająco na owady.

Olejek Lawendowy – Składniki oleju lawendowego to: linalol, octan linalolu, lawendulol, ß-kariofilen, terpinen-4-olu, cyneol, ocymen, kamfora oraz substancje czynne: garbniki, kumaryny, fitosterole, flawonoidy oraz kwasy fenolowe. Olejek lawendowy posiada bardzo szerokie zastosowanie w aromaterapii. Jest jednym z nielicznych olejków, które można aplikować bezpośrednio na skórę. Olejek lawendowy bezpośrednio wpływa na ośrodkowy układ nerwowy, co za tym idzie zmniejsza spontaniczną aktywność ruchową, minimalizuje stany napięcia nerwowego, uczucie niepokoju oraz problemy z zasypianiem. Wykazano również działanie antydepresyjne, przeciwlękowe oraz uspakajające lawendy. Wiele badań udowodniło, iż olejek lawendowy wykazuje działanie przeciwdrobnoustrojowe, przeciwgrzybicze i przeciwpleśniowe oraz działanie odstraszające niektóre insekty.

Olejek z drzewa herbacianegoOlejek herbaciany jest niezwykle wszechstronnym naturalnym kosmetykiem, który pielęgnuje oraz leczy skórę. Dzięki swoim właściwościom antyseptycznym, dezynfekującym i przeciwzapalnym doskonale sprawdzi się w pielęgnacji skóry tłustej i cery trądzikowej oraz problematycznej skóry głowy. Stosowany jest także przy infekcjach grzybiczych, trudno gojących się ranach oraz swędzących ukąszeniach owadów.

Olejek z kwiatów geranium – Olejek geraniowy znajduje zastosowanie medyczne oraz pielęgnacyjne, co czyni go uniwersalnym środkiem, w dodatku naturalnym.

Lecznicze działanie olejku geraniowego obejmuje:

  • właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe (olejek geraniowy blokuje dostęp wirusów, bakterii i roztoczy do organizmu);
  • właściwości moczopędne (co prowadzi do wydalania toksyn z ustroju człowieka oraz obniżenia ciśnienia tętniczego krwi);
  • właściwości gojące (olejek z geranium sprawia, że blizny zmniejszają się, bledną, a nawet znikają; poza tym pomaga uporać się z innymi defektami skóry, jak wypryski, przebarwienia, cellulit i rozstępy, itp.);
  • właściwości wzmacniające (reguluje gospodarkę hormonalną wspierając prawidłowe działanie układu trawiennego, krążeniowego, nerwowego i wydalniczego);
  • właściwości uspokajające (olejek wycisza problemy nerwowe, redukuje stres oraz korzystnie wpływa na kłopoty z pobudzeniem płciowym).

Olejek z pelargonii winnej jest chętnie wykorzystywany przez kosmetologię, ponieważ:

  • działa na skórę odmładzająco (uelastycznia, ściąga i napina mięśnie, przez co cera dużej wygląda młodo i jędrnie);
  • pięknie pachnie (charakterystyczny świeży zapach olejku geraniowego odświeża pomieszczenie, w którym został on rozpylony).

Olejek cytronelowy

Olejek cytronelowy jest powszechnie stosowany jako środek odstraszający owady. W rzeczywistości Agencja Ochrony Środowiska (EPA) klasyfikuje go jako biopestycyd o nietoksycznym sposobie działania.

Olejek cytronelowy można znaleźć na listach składników w dziesiątkach zarejestrowanych pestycydów, takich jak spraye, płyny i świece.

Czasami jest on dodawany do kremów do opalania, opasek na nadgarstki i obroży przeciw pchłom. Ze względu na właściwości przeciwgrzybicze, olejek cytronelowy jest również stosowany do łagodzenia dolegliwości po ukąszeniach owadów.

Olejek cytronelowy jest jednym z najczęściej stosowanych w aromaterapii olejków. Jako środek aromaterapeutyczny może on pomóc w leczeniu i zapobieganiu przeziębieniom, gorączce i bólom głowy. Jako olejek do masażu skutecznie łagodzi bóle u osób cierpiących na artretyzm.

Olejek cytronelowy jest również szeroko stosowany w perfumach i produktach do pielęgnacji ciała. Jest on importowany głównie przez Niemcy i Francję, kraje będące dwoma największymi ośrodkami przemysłu perfumeryjnego. Ze względu na swoje właściwości antyseptyczne olejek cytronelowy jest również stosowany w mydłach, domowych środkach czyszczących i detergentach.

Badania wykazały, że stosowanie olejku cytronelowego może pomóc uspokoić nadmiernie skore do szczekania psy. Olejek cytronelowy jest również wykorzystywany jako dodatek do żywności i napojów, na przykład w napojach alkoholowych, mrożonych produktach mlecznych, żelatynie i puddingach.

Ekstrakt z drewna Quassia Amara – Plemiona indiańskie zamieszkujące Amerykę Południową, wykorzystywały drewno kwasji w roli środka na gorączkę, infekcję, wszelkiego rodzaju pasożyty i problemy trawienne. Drewno Kwasji zastępowało korę chinowca w leczeniu malarii, zwłaszcza w regionach gdzie nie występuje. Do dziś wyciągi z kwasji stosuje się w celu pozbycia się: wszy, pcheł, nicieni, owadów i szkodników. Można je stosować do mycia włosów i sierści zwierząt, a także do spryskiwania upraw.

Ekstrakt z owoców Moreli – Pestka moreli zawiera ok. 40-50% oleju, znanego jako olej z pestek moreli. Zawiera on niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminę A. Jest delikatny, o ładnym, marcepanowym zapachu i smaku. Kolor jest jasnożółty, klarowny. Ma działanie łagodzące, nawilżające, odżywcze i regenerujące. Olejki eteryczne wykorzystuje się w produkcji aromatyzowanych wód. Olej z pestek moreli jest składnikiem takich kosmetyków jak: szampony, kremy, maseczki, mleczka, toniki, peelingi, olejki do ciała, a nawet perfumy. Zewnętrznie może być stosowany do każdego rodzaju skóry. Sprzedawany w ciemnych, szklanych butelkach, po otwarciu powinien być przechowywany w lodówce. Proszek z pestek moreli przeznaczony jest dla cery tłustej i mieszanej.

Ekstrakt z owoców brzoskwini – Pestki brzoskwini są surowcem do wytworzenia oleju z pestek brzoskwini (INCI: Prunus Persica [Peach] Kernel Oil). Jest to jasnożółty, rzadki olej, o zapachu migdałów, tłoczony na zimno, a następnie filtrowany i delikatnie rafinowany.

W jego składzie znaleźć można ponad 64% kwasu olejowego, 26% kwasu linolowego, 5,5% kwasu palmitynowego i 2,9% kwasu stearynowego. Olejek ten nawilża i wygładza, zmiękcza i regeneruje skórę, dostarczając witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.  Może być stosowany w pielęgnacji nawet bardzo wrażliwej skóry, w tym dzieci i niemowląt. Olej ten, podobnie jak olej ze słodkich migdałów czy pestek moreli, szybko się wchłania nie pozostawiając uczucia tłustości. Polecany jest dla cery dojrzałej, wrażliwej i podrażnionej. W kosmetykach najczęściej mieszany jest z innymi olejami.

Okres trwałości olejku wynosi nawet do 24 miesięcy od daty tłoczenia, przy czym po otwarciu należy

Olejek można stosować zarówno bezpośrednio na skórę, jak i w produkcji kosmetyków. Jest bazą do masażu, składnikiem kremów do cery suchej, dojrzałej i wrażliwej. Używany jako środek zmiękczający idealnie nadaje się do wyrobu preparatów do twarzy, ciała i pielęgnacji ust, a także w zabiegach aromaterapii.

Ekstrakt z jabłka – Ekstrakt z jabłka zawiera również węglowodany i kwasy AHA, które wiążą wodę i przyczyniają się do zachowania zdrowego poziomu nawilżenia warstwy rogowej. Związki te tworzą wiązania wodorowe z cząsteczkami wody, chroniąc przed nadmierną jej utratą oraz redukując odwodnienie. Dodatkowo niektóre z nich pokrywają skórę cienkim, ochronnym filmem, obniżając transepidermalną utratę wody (TEWL). Kwasy AHA sprzyjają też normalnej keratynizacji i złuszczaniu. Wyciąg z jabłka stosowany jest więc w kosmetykach o działaniu nawilżającym na skórę i włosy oraz wzmacniającym elastyczność skóry. Ekstrakt z jabłka ma również zastosowanie w preparatach o działaniu złuszczającym i wygładzającym skórę.

Substancje pomocnicze:

W skład substancji pomocniczych wchodzą: woda, uwodorniony i etoksylowany olej rycynowy, glikol propylenowy, ocet, fenoksyetanol, glikol kaprylowy, wodorotlenek sodu, polisorbat 50, mocznik imidazolidynowy.

Podobny zestaw olejków, lub pojedynczy olejek można stosować profilaktycznie jako mgiełkę do pościeli, tkanin. Te aromaty nie tylko drażniąco działają na wszy ale i na wszelkiego rodzaju pluskwy inne niechciane owady jak gryzak.

Spray ten stosuje profilaktycznie, i choć teraz niby ryzyko jest zminimalizowane do zera gdyż dzieci do szkoła i przedszkola nie chodzą to jednak warto jest mieć go pod ręką. Spray dodatkowo ułatwia rozczesywanie, nie obciąża włosów, w dodatku nadaje przyjemny cytrusowy zapach.

Gorzej jest z alergikami. Jeśli macie w domu smyka który boryka się z alergią to warto uprzednio sprawdzić czy nie będzie go drażnić. U nas silnym alergikiem jest Tymon, no uczula go dosłownie wszystko. Na szczęście ten preparat go nie drażni.

Sami widzicie że to bogactwo olejków to nie tylko zło dla pasożytów, ale ogrom dobra dla nas, naszej skóry, włosów. Serdecznie polecam, jako profilaktykę.

Leave a Reply

%d bloggers like this: