Ja od Kuchi – Czyli kilka pomysłów na obiad.

at
ja-od-kuchi-czyli-kilka-pomyslow-na-obiad

Dziś troszkę o kuchni…Gotowaniu i jak można w ciągu jednego dnia, popołudnia przygotować obiad na kilka dni. Ja często gotuję na kilka dni, wpadłam w taki szał gdy pracowałam, i by po pracy nie kisić się dodatkowo w kuchni przy garach gotowałam na kilka dni. Nie jedną potrawę, bo to znudziłoby się każdemu z domowników, zwłaszcza wymagającym dzieciom 😉

Przedstawię wam kilka pomysłów z ostatniego takiego mojego kulinarnego dnia.

W ciągu jednego popołudnia przygotowałam:

  • Pierogi z mięsem
  • Pierogi z truskawkami
  • Kotlety mielone
  • Spaghetti ( sos )
  • Drożdżowiec

 

Pierogi z mięsem

  • 400 gram mąki pszennej
  • 200 ml ciepłej wody ( przegotowanej)
  • łyżka masła(miękkiego)
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Farsz mięsny:

  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • Cebulka wcześniej pokrojona w drobną kostkę podsmażona na smalcu z 4 ząbkami czosnku, i potem delikatnie zblendowana (ze względu na dzieci)
  • przyprawy , sól, pieprz,  suszone zioła – ja dodaję pietruszkę, estragon lub oregano)

Farsz do przygotowanego mięsa dodaję,  bułkę tartą, około 1- 2 łyżek, jajka, przyprawy i wyrabiam dokładnie. Jeśli uważacie że jest za rzadkie podsypcie jeszcze bułki tartej. Przyprawiam do smaku.

Ciasto na pierogi zaczynam od wyrabiania w misce, mieszam wszystkie sypkie składniki, dodaję masło i roztrzepane żółtko, rozdrabniam z mąką i na koniec wlewam stopniowo wodę, następnie wyrabiam już do końca na stolnicy podsypując mąką. Rozwałkowuję ciasto na cieniutkie placki i wykrawam szklanką okręgi w których układam przygotowany Farsz.. Zaklejam formując ładne pierogi – ładne kwestia względna bo talentu do tego nie mam wielkiego;Wrzucam na gotującą osoloną wodę z łyżką oliwy i gotuję od wypłynięcia około 5 minut na wolnym ogniu.

Mi wychodzi porcja na dwa dni dla 4 osób.

W między czasie Lampka wina z mężem przy wolnym dniu 😉

 

I taka ciekawostka. Już wcześniej znałam tą markę z pracy. I ostatnio przy zakupach w PoloMarket wymieniłam sobie uzbierane naklejeczki na zakup wyciskacza do czosnku gdyż mój poległ, no i konkretnego otwieracza do wina, a ten u nas niezbędny <3 A wszystko to od Marki Ambition. Może znacie ? a jeśli nie to przy okazji zapraszam. ceny świetne a wybór prze ogromny <3

 

 

 

Pierogi z truskawkami

  • Ciasto identyczne jak na pierogi z mięsem i te same proporcje
  • Truskawki około 1 kg
  • śmietana
  • cukier

Gdy już ciasto mamy przygotowane, rozwałkowane, i wykrojone krążki, nakładam truskawki(oczywiście wcześniej umyte) Obtoczone w cukrze. Zaklejam dokładnie każdy pierożek. Wrzucam na wrzącą lekko osoloną wodę z łyżką oliwy i gotuję od wypłynięcia około 5 minut.

Podaję z podsmażoną bułką tartą, lub śmietaną słodzoną, tak uwielbiają moje dzieci 😉

Mi wychodzi porcja na dwa dni dla 4 osób.

 

 

Kotlety mielone

  • mięso mielone  około 0,8 kg
  • namoczona  w mleku czerstwa bułka
  • 2 jajka
  • suszone zioła i przyprawy do smaku
  • tarta bułka
  • Cebula i czosnek,

Do mięsa dodaję jajka, podsmażoną wcześniej drobno pokrojoną cebukę i czosnek, bułkę namoczoną wcześniej w mleku odciskam i dodaję do mięsa. ?Na samym końcu przyprawy. Mieszam dokładnie i formuję średnie kulki. Obtaczam w bułce tartej i lekko spłaszczam. Smażę na patelni około 4-5 minut z każdej strony. (Cebulkę i czosnek często blenduję, moje dzieci ciut wybrzydzają. Kotletów wychodzi mi dość sporo 0d 15 do nawet 20 w zależności od tego jakiej wielkości uda mi się je uformować.

Sos do Spaghetti

  • mięso mielone około 0,7  kg
  • słoiczek przecieru pomidorowego, zawsze wybieram Pudliszki z bazylią
  • papryka
  • cebula
  • czosnek
  • zioła – bazylia, oregano
  • ser żółty – obojętne jaki kto lubi 😉
  • przyprawy – sól i pieprz do smaku
  • bulion z kostki

W rondelku podsmażam mięso mielone. W miedzy czasie na osobnej patelni podsmażam drobno pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek oraz paprykę. Gdy mięso zmieni swój kolor dodaję do niego podsmażone warzywa, przecier pomidorowy i zioła, mieszam dokładnie.  Do sosu dodaję szklankę bulionu warzywno – wieprzowego. Sos mieszam dokładnie i doprawiam jeszcze ewentualnie solą i pieprzem. Odparowuje sosik tak długo by nie był za rzadki. Podaję z makaronem spaghetti lub innym który kochają moje dzieci. Taki sos pasuje do wszystkiego. Moje dzieci lubią go także z pieczonymi ziemniakami.  Sos spokojnie mogę podzielić na dwie porcje, jedną zamrażam.

 

Drożdżowiec

 

 

A teraz kolejność w jakiej wykonuję wszystkie czynności. Najpierw zabieram się za pierogi bo przy nich trzeba non stop stać i pilnować. porcję pierogów którą planuje podać na obiad odkładam, pozostałe przelewam na koniec wodą i rozkładam je tak by się nie posklejały i odparowały, gdy wystygną i wyschną porcjuję i zamrażam.

Następnie biorę się za kotlety mielone, od razu formuję z całego mięsa kulki, układam obtoczone na dece i smażę po kolei. Po usmażeniu kotletów odkładam je do ostygnięcia, potem dzielę na dwie porcje i zamrażam.

Teraz czas na sos do spaghetti, w miedzy czasie także delikatnie podgrzewam mleko w którym rozrobię drożdże na ciacho oraz rozpuszczam masło. Gdy składniki sosu mam już połączone ten pichci się na wolnym ogniu a ja przygotowuje resztę składników do ciacha, mieszam składniki sypkie, dodaje roztrzepane jaja mieszam i z doświadczenia wiem ze przez ten czas masło się rozpuści i lekko wystygnie, drożdże zaczną pracować na tyle by mleko podwoiło objętość i bym mogła je dodać do reszty składników. odstawiam gotowe ciacho do wyrośnięcia, szykuję keksówki u mnie są to 4  te mniejsze – wysmarowuję masłem, obsypuje bułką. W tym czasie sos już gotowy, zdejmuję z ognia i zostawiam do wystudzenia po czym także go porcjuje i zamrażam.

Teraz resztę czasu poświęcam na ciasto, W tym czasie powinno już wyrosnąć, wiec przekładam do keksówek, i zostawiam do wyrośnięcia, układam je na kuchence na której gotowałam wtedy szybciej ciacho rośnie. w między czasie robię kruszonkę w naczyniu od ciasta, z doświadczenia wiem ze zostaje zawsze ciut ciasta a kruszonka je dokładnie wyczyści i ciacho się ne zmarnuję. Wyrośnięte ciasto obsypuje kruszonką, jeśli zostaną jakieś truskawki także wykładam na ciacho. Piekę, wyciągam z pieca i gotowe. Mi to zajmuje jedno popołudnie od 9 rano do jakiejś 13 – 14 😉  Ciacho także zamrażam…Zostawiam dwie keksówki do wszamania na już 😉

 

Wychodzi mi  mam podszykowane w sumie 8 obiadów. Oczywiście do kotletów należy wcześniej dogotować ziemniaki lub coś z czym chcemy je podać.  no i oczywiście należy pamiętać by je wcześniej wyjąć z zamrażarki.

Wy też tak robicie? powiem wam że takie gospodarowanie czasem bardzo mi pomaga, Pokazałam wam akurat takie potrawy ale robię także inne cuda, między innymi gotowaną kapustę na słodko i na ostro, jedna do prażuchów, druga do krokietów, w sumie to już dowolny wybór bo każdy lubi co innego. Naleśniki smażę wtedy z odrobina cukru.  Krokietów także wychodzi sporo i także zamrażam, część naleśników odstawiam i robię na obiad zasmażane z białym serem. W między czasie powstaje zapiekanka z kaszy, kapusty i mięsa mielonego. Można znacznie ułatwić sobie  w ten sposób życie, oszczędzając czas 😉 Jedni robią Obiady z dwóch dań inni z jednego, kwestia gustu., Tak czy siak życie trzeba sobie ułatwiać, a nasz czas jest na wagę złota, i ja wolę go poświęcać dzieciom.

 

Mam nadzieję że post  jest przydatny i pokusicie się o taki eksperyment. A może robicie tak jak ja i podzielicie się swoim kulinarnym dniem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tylko Kobieta

  • Marianna Domosławska

    Spaghetti – wszyscy uwielbiają. W ogóle makarony są fajne, bo taką bazę można zrobić i z mięsem i z warzywami i z owocami.