Kulinarnie…Zupa Krem z czerwonej soczewicy.

at

 Czerwona soczewica

Hej Kochani…

Dziś postanowiłam zrobić wam smaka na zupkę…
Zupa Krem z czerwonej soczewicy.
Składniki:
Bulion – może być domowy albo z kostki jak kto woli…Ja robiłam domowy, zupełnie jak na rosołek.
Opakowanie soczewicy – Ja użyłam opakowania 500 g
2 średnie cebule
3-4 ząbki czosnku
2-3 pomidory
1 papryka, ha użyłam pepperoni 😉
Olej lub oliwa
Przyprawy:
Sól
Pieprz
Chili
Bazylia, Tymianek, Oregano
Kminek mielony

Wykonanie:
Gotujemy bulin, ja użyłam 2 marchewki, 1/4 selera, pietruszkę, por, 2 udka z kurczaka i jeden kotlet schabowy.  Do bulionu dodałam także 3 spore ząbki czosnku.  W trakcie gotowania bulionu podsmażyłam na odrobinie oleju pokrojoną w kosteczkę cebulę, paprykę oraz pomidory.
Gdy bulion będzie gotowy, gotowy w sensie mięsko będzie miękkie i smak zadowalający, dodajemy wcześniej opłukaną soczewicę, oraz podsmażoną cebulę z pomidorami i papryką. Do tego wsypujemy po łyżeczce bazylii, oregano, tymianku, oraz pół łyżeczki kminku. Szczyptę chili (jak lubicie ostre potrawy można dać więcej)
Gotujemy to jeszcze około 15 minut.
Po upływie tego czasu wyjmujemy mięsko i wywar blendujemy do uzyskania jednolitej, gładkiej kremowej zupy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Gotową zupę, już w miseczkach dekorujemy kleksem ze śmietany bądź jogurtu naturalnego . Do tego coś chrupkiego, ja użyłam dziś grzanek ziołowych, bo z lenistwa nie chciało mi się biec po bagietki czosnkowe.Takie bagietki wcześniej zapiekamy chwilkę w piekarniku.Smacznego
Dajcie znać czy robiliście i czy smakowało, a może coś stuningowaliście?
Zupka prosta i bardzo smaczna czekam na wasze opinie.
Share:

Tylko Kobieta